![]() |
Hüseyin Alkaya'nın rekorlarını halen kimse kıramadı |
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 8 yıl üst üste başpehlivan olan "Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan", vefatının 43. yılında mezarı başında anıldı.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ömer Faruk Karaküçük, Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Atilla ve Hüseyin Pehlivan İlkokulu öğrencileri, Hüseyin Alkaya'nın mezarı başında Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.
Hüseyin Pehlivan'ın ünlü bir güreşçi olduğunu aktaran Üzgün, "Pehlivanımızı unutmamak ve unutturmamak için çalışmalarımız devam ediyor. Havanın soğuk olmasına rağmen genç güreşçilerimizle, öğrencilerimizle kabri başında Kur'an-ı Kerim okuduk ve dua ettik. Tekirdağ'ın yetiştirdiği cihan pehlivanını rahmet anıyoruz." diye konuştu.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Ömer Faruk Karaküçük ise Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan'ın özel bir güreşçi olduğunu belirtti. Hüseyin Pehlivan'ın torunu Sinan Alkaya da dedesinin Kırkpınar rekorunun halen kırılamadığını ve dedesiyle gurur duyduklarını anlattı.
"Fransa Kasırgası" lakabı
Ülkedeki rekorlarının yanı sıra Fransa’da 1938 yılında düzenlenen güreş müsabakasında, 30 bin seyirci önünde dört güreşçiyi 15’er dakikada yenerek Avrupa’da da efsaneleşen gerçek adı Hüseyin Alkaya olan Hüseyin Pehlivan, mezarı başında dualarla anıldı.
Şikeye karşı duruşuyla hafızalara kazındı
Kariyeri boyunca güreşte adil mücadeleyi savunan Hüseyin Pehlivan, kendisine yapılan şike tekliflerini kesin bir dille reddetti. Yabancı sporcularla yapacağı müsabakalar öncesinde para teklif edilen Pehlivan, "Ben onu bunu anlamam arkadaş, kaybeden gazoz içer" sözleriyle dürüstlüğünü ve kararlılığını ortaya koydu.
Yenilgiye uğrayan Bulgarların saldırısına uğradı
Hüseyin pehlivan Bulgarların gözünü korkutmuş ve 1927 yılında Koşukavak kasabasında düzenlenen güreş musabakasına katıldıktan sonra bir grup tarafından ona saldırıda bulundu. 120 kiloluk Bulgar rakibini hemen yere serince karşı tarafın düşmanlığını kazanarak saldırısına uğruyor. Bu olaydan sonra kendisi gibi pehlivan olan Ali ve Bekir ağabeyleri Hüseyin pehlivanın burada başarılı olmasına izin verilmeyeceğini anlayarak, Türkiye'ye göç etmesini sağladı. Arkasından kardeşleri de Türkiye'ye göç ederek Tekirdağ'ya yerleştiler.
Hüseyin Pehlivan 1980 yılında rahatsızlanıp kalp büyümesi yüzünden tedavi gördüğü Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde 10 Şubat 1982 tarihinde dünyaya gözlerini yumdu.
Pehlivan Hüseyin Alkaya Bulgaristanda doğdu
Hüseyin Alkaya, 1908 yılında Bulgaristan'ın Kırcaali kentine bağlı Alkaya köyünde (Krayno selo) doğdu, 14 yaşındayken ailesiyle Tekirdağ'a göç etti. Ailesi, köylerinin ismini soyadı olarak aldı.
Ağabeylerinden özenerek başladığı güreşte kısa sürede adını duyurmaya başlayan Hüseyin Pehlivan, Kırkpınar'da namına nam kattı. 1935-1942 yılları arasında Kırkpınar'da kesintisiz başpehlivan ünvanı aldı. Yurdun dört bir yanında güreş müsabakalarında adını duyuran Hüseyin Alkaya, yurt dışında da güreşlerdeki başarısıyla nam yaptı. Alkaya, 74 yaşında Tekirdağ'da yaşamını yitirdi.
Kaynak: AA, İHA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.
Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.